top of page

Gottman og kærlighedsterapi

At blive hel - sammen.

Kærlighedsforholdet bliver af mange tilkendt en suveræn plads i livets stræben. I det romantiske forhold søges livets dybeste mening og selv-realisering. I den vestlige verden afhænger vi mere og mere af en romantisk partner for både den støtte, tilknytning og den nærhed som vi mennesker tilstræber og afhænger af.

 

Dertil kommer, at mange af os på et eller andet plan tilstræber at fastholde kærligheden i en slags uforklarlig mystik. Vi har et håb om at kunne ophøje parforholdets romantik til et fænomen som man hverken kan eller bør gøre sig forhåbninger om at forstå, slet heller at analysere og beskrive i universelle principper og love.

Denne metafysiske tilgang til kærlighed tilfører parforholdet en høj risiko. For hvad gør man når forelskelsens første magi aftager og hverdagens virkelighed titter frem med de konflikter og skuffelser, de bedrag og den smerte som er en del af de fleste længerevarende forhold? 

Heldigvis forstår vi i dag en masse om kærligheden. Videnskaben har gennem de sidste mange år søgt at afmystificere kærligheden og afdække dens love og principper. Gottman instituttet og University of Washington står for et af de mest  ambitiøse forskningsprojekter i parforhold som er blevet lavet. Over 3000 par er blevet fuldt helt tæt ind på kroppen - i nu over 20 år, og mange værdifulde ting er blevet afdækket igennem denne forskning.

 

Det er blevet bevist hvordan den helt fundamentale tilknytning som sker mellem mor og barn, påvirker et menneskes fulde livsbane og dermed også parforholdet, som den stærkeste tilknytning et mennesker oplever som voksen. Det er nu mere afklaret hvordan fundamentale love om tilknytning, afvisning, nærhed og intimitet, fungerer hos mennesker fra tidligste barndom til seneste alderdom. Gottman instituttet har sammen med Washington Universitet lavet en mere præcis  kortlægning af hvordan disse ting udspiller sig i parforholdet og de har udviklet en meget succesfuld terapi til heling mellem livspartnere.
 

Skade og Heling i de næreste relationer

Vi bærer alle rundt på en byrde af historie og smerte indeni og vi har alle sår på kærligheden i os. Men det betyder ikke at vi er fanget i vores fortid uden håb for fremtiden. Ligesom vi ofte er skadet i de nærmeste relationer, sådan bliver vi også helbredt i vores nære relationer. Vores livspartner er som regel vores aller næreste og dybeste relation, og selvom vi ofte oplever stor smerte og svigt i denne relation, rummer den også et stort potentiale for heling. Heling hver for sig -  sammen - er i korte træk hvad Gottman parterapi tilbyder.

bottom of page