top of page

Hvad er Gottman Parterapi?

Gottman-metoden har hjulpet tusindvis af par, verden over, til at få det forhold de ønsker, med bedre kommunikation og mere kærlighed.

Målene for Gottman-metoden omfatter bedre et venskab og mere nærhed i forholdet, at kunne håndtere konflikter produktivt samt at opbygge et liv med fælles mening sammen.

Gottman-metoden er bygget på resultater af et helt livs forskning i mange tusinde par. Helt konkret har Gottman og hans forskningsteam studeret over 3000 par og fulgt dem i ca 25 år. Resultatet af denne forskning er beskrevet som en række principper for et godt forhold, som kan tilpasses til et hvert pars særlige mønstre og udfordringer. De principper som Gottman metoden bygger på er følgende:

Byg kærlighedskort: Gode parforhold lykkes med at opbygge en bevidsthed omkring hinanden verdener, når de bevæger sig gennem livet: hvordan tænker og føler min partner? Hvordan er hverdagen er for dem?  Hvordan er deres værdier, håb, forhåbninger og stress?

Udtryk kærlighed og beundring: Par, der fungerer godt, er i stand til at værdsætte og beundre de fleste aspekter af sin partners adfærd og lære at leve med forskelligheder, og de opretholder et 5:1 forhold mellem positive og negative interaktioner.

Opmærksomhed på hinanden. Samtalemønstre af interesse og respekt. Succesfulde par, opretholder et 20:1-forhold mellem at udtrykke interesse eller anerkendelse i forhold til at ignorere samtale-indbydelser.  Dette kaldes den "følelsesmæssige bankkonto".

Accepter indflydelse: Ifølge Gottmans forskning er par, som tager hensyn til den anden partners præferencer og er villige til at gå på kompromis og tilpasse sig, de mest lykkelige par. At være i stand til at give efter og bevare gensidig indflydelse, samtidig med at man undgår magtkampe, hjælper par med at holde en magtbalance, der føles fornuftig og opbygger tillid.

 

Løs problemer, der kan løses: Par, der kan finde tilfredsstillende løsninger og kompromisser i konflikt, bruger fem taktikker. De blødgør konflikt-opstarten, så begyndelsen af ​​samtalen fører til en tilfredsstillende afslutning. De tilbyder og reagerer på reparationsforsøg eller adfærd, der fastholder den følelsesmæssige forbindelse og understreger "vi/os" frem for individuelle behov. De dulmer effektivt sig selv og deres partner. De bruger kompromis- og forhandlingsevner. De er tolerante over for hinandens sårbarheder og ineffektive samtalevaner, og de holder fokus på fælles omsorg for forholdets velbefindende.

Håndter konflikter og overvind ”Hårdknuder”: Gottman-metoden hjælper par med at håndtere, ikke løse, konflikter. Konflikt ses som iboende i forholdet og forsvinder ikke. Selv hos lykkelige par forbliver størstedelen af ​​deres konflikter, 69% . Dette betyder, at uenigheder er til stede igennem hele parforholdet, men at de behandles efter behov og med respekt for hinandens forskelligheder. Disse tilbagevendende temaer bliver en del af parrets fælles landskab og holdes i perspektiv, så de ikke ødelægger kærligheden

Skab fælles mening: I de bedste forhold oplever begge partnere at deres liv bliver beriget af hinanden og deres fælles historie. Dette hjælper dem med at finde mening og give håb også når det er svært.

 

Gotmman metoden for parterapi går ud på at lære par at blive succesfulde i deres kommunikation og kærlighed ved at intergrere disse mønstre og principper i deres samliv. Gottman har udviklet en lang række øvelser, redskaber og træninger til at hjælpe par til at mestre kærligheden og forblive lykkelige sammen igennem et helt liv.

Artikelen er baseret på John Gottmans egen introduktion, som du kan finde på engelsk her: https://www.gottman.com/blog/an-introduction-to-the-gottman-method-of-relationship-therapy/


Psychotherapy Networker, et professionelt tidsskrift, anerkendte Gottman som en af ​​de ti mest indflydelsesrige terapeuter gennem de sidste 25 år. (Læs mere om nominering her)

Forskere har i årtier fulgt John Gottman og hans forskning og terapi og har løbende bekræftet de positive resultater for par, både på kort og lang sigt. Læse mere om forskningsresultater her: The Effectiveness of the Gottman Method - Research | The Gottman Institute

bottom of page