top of page

Kærlighedsterapi

Opdateret: 28. mar. 2023At hele hver for sig - sammen.

Kærlighedsforholdet bliver af mange tilkendt en suveræn plads i livets stræben. I det romantiske forhold søges livets dybeste mening og selv-realisering. I den vestlige verden afhænger vi mere og mere af en romantisk partner for både den støtte, tilknytning og den nærhed som vi mennesker tilstræber og afhænger af. Hvor skulle vi ellers søge disse behov dækket, i vores individualistiske og postmoderne samfund?

Dertil kommer, at mange af os på et eller andet plan tilstræber at fastholde kærligheden i en slags uforklarlig mystik. Vi har et håb om at kunne ophøje parforholdets romantik til et fænomen som man hverken kan eller bør gøre sig forhåbninger om at forstå, slet heller at analysere og beskrive i universelle principper og love.

Denne metafysiske tilgang til kærlighed tilfører parforholdet en høj risiko. For hvad gør man når forelskelsens første magi aftager og hverdagens virkelighed titter frem med de konflikter og skuffelser, de bedrag og den smerte som er en del af de fleste længerevarende forhold?

Heldigvis forstår vi i dag en masse om kærligheden. Videnskaben har gennem de sidste mange år søgt at afmystificere kærligheden og afdække dens love og principper. Gottman instituttet og University of Washington står sammen for et af de mest ambitiøse forskningsprojekter i parforhold som er blevet lavet. Over 3000 par er blevet fuldt helt tæt ind på kroppen - i nu over 20 år, og mange værdifulde ting er blevet afdækket igennem denne forskning.


Det er blevet bevist hvordan den helt fundamentale tilknytning som sker mellem mor og barn, påvirker et menneskes fulde livsbane og dermed også parforholdet, som den stærkeste tilknytning et mennesker oplever som voksen. Det er nu mere kortlagt hvordan fundamentale love om tilknytning, afvisning, nærhed og intimitet, fungerer hos mennesker fra tidligste barndom til seneste alderdom. Gottman instituttet har sammen med University of Washington lavet en kortlægning af hvordan disse ting udspiller sig i parforholdet og de har udviklet en meget succesfuld terapi til heling mellem livspartnere.

Skade og Heling i de næreste relationer

Vi bærer alle rundt på en byrde af historie og smerte indeni og vi har alle sår på kærligheden i os. Men det betyder ikke at vi er fanget i vores fortid uden håb for fremtiden. Ligesom vi ofte er skadet i de nærmeste relationer, sådan bliver vi også helbredt i vores nære relationer. Vores livspartner er som regel vores aller næreste og dybeste relation, og selvom vi ofte oplever den største smerte og svigt i denne relation, rummer den også et stort potentiale for heling. At hele hver for sig - sammen - er i korte træk hvad kærlighedsterapi går ud på.

1 kommentar

Seneste blogindlæg

Se alle

1 Comment


Rose Nielsen
Rose Nielsen
Aug 09, 2019

At gå i parterapi hos Mads er en af de bedste investeringer jeg har gjort i mit. Mads er et hjerteligt og personligt menneske, med god humor. Det komponeret med hans profesionelle måde at køre parterapi på, giver de bedste omstændigheder for at ramme plet. Jeg oplevede en forståelse og accept af mig selv og min partner, på en måde som jeg ikke troede var muligt. Skyld og frelse er ikke noget Mads operere med. For det, er jeg ham evigt taknemmelig. Det betyder at jeg ikke er et offer. Alt hvad jeg har opnået, kan jeg selv tage æren for og de valg jeg har taget, er 100 procent mine egen. Mads tager sig nænsomt og respektfuldt af ens…

Like
bottom of page